Karmienie piersią chroni dziecko przed infekcjami, pomaga zapobiegać poważnym chorobom cywilizacyjnym w przyszłości – ma kluczowe znaczenie w procesie tzw. programowania żywieniowego. Matce pomaga szybciej wrócić do formy sprzed ciąży. Naukowo udowodniono, że zmniejsza ryzyko wystąpieniu niektórych rodzajów nowotworów sutka i jajników.

Od 1 do 7 sierpnia obchodzony jest Światowy Tydzień Karmienia Piersią.

Z tegorocznych badań ankietowych przeprowadzonych w ramach kampanii „Mamo, razem damy radę nauczyć się karmienia piersią” edukacyjnego programu „1000 pierwszych dni dla zdrowi” wynika, że aż 55 proc. kobiet w pierwszej ciąży uważa, że nauczy się karmić piersią w ciągu pierwszego tygodnia życia dziecka. Z badań przeprowadzonych przez Instytut-Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka oraz Fundację Nutricia w marcu 2011 r. wynika z kolei, że prawie wszystkie mamy zaczynają karmić tuż po narodzinach dziecka, ale aż 32 proc. z nich rezygnuje po pojawieniu się pierwszych trudności, już w 1. miesiącu życia dziecka. W 5. miesiącu życia dziecka wyłącznie piersią karmiło już tylko 11 proc. mam. Tymczasem Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwszych 6 miesięcy życia dziecka i jego kontynuację w czasie rozszerzenia diety, nawet do 2. roku życia. Jest to też jedna z 6 złotych zasad zdrowego odżywiania na 1000 pierwszych dni, które pomagają kształcić dobre nawyki żywieniowe dziecka na całe jego przyszłe życie.


Źródło: www.pulsmedycyny.pl