Dzieci urodzone przez kobiety cierpiące na cukrzycę ciężarnych i pijące co najmniej jeden sztucznie słodzony napój dziennie w okresie ciąży częściej miały nadwagę lub otyłość w wieku 7 lat, w porównaniu z dziećmi urodzonymi przez kobiety, które miały cukrzycę ciężarną i piły wodę zamiast sztucznie słodzonych napojów. Zgodnie z badaniami prowadzonymi przez naukowców z National Institutes of Health. Otyłość w dzieciństwie zwiększa ryzyko wystąpienia pewnych problemów zdrowotnych w późniejszym okresie życia, takich jak cukrzyca, choroby serca, udar i niektóre nowotwory. Badanie pojawiło się w się online w the International Journal of Epidemiology.

Według autorów badań, wraz ze wzrostem objętości płynu owodniowego, kobiety w ciąży mają tendencję do zwiększania spożycia płynów. Aby uniknąć dodatkowych kalorii, wiele kobiet w ciąży zastępuje słodzone cukrem napoje bezalkoholowe i soki napojami zawierającymi sztuczne substancje słodzące. Powołując się na wcześniejsze badania dotyczące sztucznie dosładzanych napojów w celu zwiększenia masy ciała, autorzy badań starali się określić, czy konsumpcja napojów dietetycznych w okresie ciąży może wpłynąć na wagę dzieci.

„Nasze odkrycia sugerują, że sztucznie słodzone napoje w okresie ciąży prawdopodobnie nie będą lepsze w zmniejszaniu ryzyka późniejszej otyłości wśród dzieci niż napoje słodzone cukrem", powiedział starszy autor badań, dr Cuilin Zhang, z the Epidemiology Branch at NIH's Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD). . „Nic dziwnego, że zaobserwowaliśmy również, że dzieci urodzone przez kobiety, które piły wodę zamiast słodzonych napojów, były mniej podatne na otyłość w wieku 7 lat."

Badacze analizowali dane zebrane w latach 1996-2002 przez Danish National Birth Cohort, - długoterminowe badanie ciąży wśród ponad 91 000 kobiet w Danii. W 25. tygodniu ciąży kobiety uzupełniały szczegółowy kwestionariusz na temat żywności, którą jadły. W badaniu zbadano również dane dotyczące masy ciała dziecka urodzonego i w 7 roku życia.

W obecnym badaniu zespół NICHD ograniczył swoją analizę do danych z ponad 900 ciąż, które były skomplikowane przez cukrzycę ciężarną, typ cukrzycy występujący tylko w czasie ciąży.

Około 9 procent tych kobiet zgłosiło spożywanie co najmniej jednego sztucznie słodzonego napoju każdego dnia. Ich dzieci miały 60 procent większe szanse urodzenia z dużą masą urodzeniową, niż dzieci urodzone przez kobiety, które nigdy nie spożywały słodzonych napojów. W wieku 7 lat dzieci urodzone przez matki, które codziennie piły sztucznie słodzony napój, były prawie dwukrotnie częściej z nadwagą lub otyłe.

Konsumpcja codziennie sztucznie słodzonego napoju nie przynosi pożytku w stosunku do codziennego picia napoju słodzonego cukrem. W wieku 7 lat dzieci urodzone w obydwu grupach były równie często z nadwagą lub otyłe. Jednakże kobiety, które zastąpiły wodą, słodzone napoje zmniejszyły ryzyko otyłości u dzieci w wieku 7 lat o 17 procent.

Nie jest dobrze zrozumiane, dlaczego pijąc sztucznie słodzone napoje w porównaniu z wodą pitną można zwiększyć ryzyko otyłości. Autorzy cytowali badanie na zwierzętach, które wiązało się ze zwiększeniem masy ciała ze zmianami w typach bakterii i innych drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym. Inne badanie na zwierzętach sugerowało, że sztuczne substancje słodzące mogą zwiększyć zdolność jelit do pochłaniania glukozy we krwi. Inni badacze znaleźli dowody u gryzoni, które pobudzając receptory smaku, sztuczne substancje słodzące desensybilizowały drogi pokarmowe zwierząt, tak że czuli się mniej pełni po tym, jak zjedli i częściej się przejadali.

Autorzy uważają, że konieczne są dalsze badania w celu potwierdzenia i rozszerzenia ich aktualnych ustaleń. Chociaż mogą one uwzględniać wiele innych czynników, które mogłyby wpłynąć na zwiększenie masy ciała dziecka, takie jak karmienie piersią, dietę i aktywność fizyczną, ich badanie nie mogło ostatecznie dowieść, że spożycie napojów sztucznie słodzonych przez matkę powodowało zwiększenie masy ciała. Autorzy wspominają o potrzebie badań, które wykorzystują bardziej współczesne dane, biorąc pod uwagę ostatnie tendencje wzrostowe w konsumpcji sztucznie słodzonych napojów. Wzywają również do zbadania dodatkowych skutków spożywania napojów sztucznie słodzonych wśród grup rasowych / etnicznych wysokiego ryzyka.

Źródło: sciencedaily.com