Zdaniem naukowców z Norweskiego Instytutu Zdrowia Publicznego w Oslo, dzieci, które w pierwszym roku życia szybko tyją, są w przyszłości bardziej narażone na cukrzycę typu 1. Wyniki ich badań opublikowano na łamach JAMA Pediatrics.

Naukowcy przeanalizowali dane prawie 100 tys. dzieci biorących udział w badaniu norweskim o akronimie MoBa oraz badaniu duńskim o akronimie DNBC. Po uwzględnieniu czynników mogących zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 1, naukowcy ocenili, że dzieci szybko tyjące w ciągu pierwszych 12 miesięcy życia są bardziej narażone na to schorzenie niż rówieśnicy wolniej przybierający na wadze. Nie zaobserwowano natomiast, by na ryzyko cukrzycy typu 1 wpływały: masa urodzeniowa dziecka oraz zmiany wzrostu w pierwszym roku życia.

Zdaniem badaczy, szybkie tycie dzieci w pierwszym roku życia znacznie zwiększa zapotrzebowanie organizmu na insulinę, przez co komórki beta trzustki są bardziej obciążone i podatne na uszkodzenia przez układ odporności.


Więcej: consumer.healthday.com / eurekalert.org